Waarom zijn we op werk zoveel daadkrachtiger dan in ons privéleven?
Mijn 15 tips voor de maand juni. Met een boek over hoe steden veranderen, geweldige memoires van New Yorkse restaurantmagnaat, de waarde van eenvoudig financieel advies en films over techbro's
Hi, ik ben Ernst-Jan Pfauth, mede-oprichter van De Correspondent en schrijver van Intentioneel leven. Elke maand deel ik een algoritmevrij lijstje aanbevelingen met alles waar ik blij van word, zoals boeken- en cultuurtips en inzichten over intentioneel leven. Ben je nog geen lid? Geef je net als meer dan 26.000 anderen op:
Herken je het volgende: je komt een goede restaurant- of museumtip tegen, neemt je voor er naartoe te gaan en vergeet het vervolgens weer. Dan heb ik een life hack voor je! Maak in je telefoon een locatieherinnering aan. Zet in de omschrijving waarom het museum je mooi lijkt en stel bij locatie het adres van het museum in. Dan verschijnt de tip automatisch als je in de buurt bent. Zo werkt het in iOS Reminders en Google Keep.
Dit is het beste artikel dat ik in tijden las over ‘artificial general intelligence’. Gideon Lichfield betoogt dat AGI een misleidende term is omdat menselijke intelligentie helemaal niet 'algemeen' is. We zijn geëvolueerd voor zeer specifieke uitdagingen. Net zoals een spin een prooi aan vibraties in haar web heeft leren herkennen en olifanten migratierroutes van duizenden kilometers kunnen onthouden. Daarom zou het absurd zijn dat een AI – die geen slaap, honger, lust of emotie kent – zou kunnen denken als een mens. In plaats daarvan krijgen we allerlei gespecialiseerde AI's.
Jesse Armstrong, de maker van Succession, heeft een nieuwe film uitgebracht op HBO: Mountainhead. Hoewel deze niet kan tippen aan het hyperrealisme van Succession, vond ik het als satire over de alleswetende techbro’s heel geslaagd. De hoofdpersonen denken dat wij mensen ons alleen door ‘incentives’ laten leiden en weten zich geen raad met de invloeden die emoties en cultuur op ons handelen hebben. Ondertussen maken ze elkaar gek met pseudo-intellectuele verhandelingen.
Nog een filmtip, maar dan over aimabele nerds. In de biopic BlackBerry (Netflix) volg je de opkomst en ondergang van de gelijknamige telefoon. Je ziet de wisselwerking tussen de puristische nerds en opportunistische en geldbeluste ‘sharks’. Heerlijke soundtrack ook, met onder andere The Strokes en Joy Division.
Waarom wantrouwen we eenvoudige adviezen? Neem bijvoorbeeld financiële tips. Volgens historische data is het beste beleggingsadvies om maandelijks indexfondsen te kopen en er verder af te blijven. Dat klinkt zó eenvoudig, dat we denken dat het niet waardevol kan zijn. In plaats daarvan hechten we meer waarde aan complexe geheimtips van finfluencers. In dit sterke artikel vertelt de schrijver van The Psychology of Money hoe we deze denkfout kunnen voorkomen.
De AI-app Wispr Flow heeft nu eindelijk ook een mobiele variant. Daarmee dicteer ik steeds vaker e-mails en andere teksten. Inmiddels heb ik 23.000 woorden ingesproken. Dat scheelt tijd en cognitieve moeite.
Dat geldt ook voor mijn favoriete personal finance-app LunchMoney. Financiën zijn als fitness: je moet het blijven bijhouden. Dat doe ik door met LunchMoney al mijn transacties te categoriseren. En ook die app is er nu op mobiel.
Grappig werk van de Nederlandse kunstenaar Job van den Berg gezien in het Parijse winkelwalhalla Merci. Hij leeft een jeugdige fascinatie uit en legt speelgoedautootjes onder een hydraulische pers. Dan krijg je dit.
Nooit verwacht dat ik een boek over stadsplanning zou verslinden, maar dat is precies wat ik met De Stad van Marcel van Engelen deed. Door dit boek begrijp ik beter hoe gentrificatie, overambitieuze stedenbouwkundigen en sociale woningbouw de leefomgeving beïnvloeden. Ook als je niet in Amsterdam woont, is dit boek een aanrader.
Iedereen heeft wel zo’n klassieke serie die je altijd gemist hebt. Voor mij was dat altijd Fleabag (Amazon Prime). Afgelopen maanden ramde ik de twee seizoenen erin noodtempo doorheen. Wat een heerlijk rauw portret van een vrouw die weigert mee te gaan in wat de maatschappij voor haar bedacht heeft.
De cultuurnieuwsbrief van schrijver Philip Huff (Niemand in de stad, Wat je van bloed weet) lees ik al bijna zes jaar en verschijnt sinds vandaag als ‘De Gedichtenapotheek’. Ik mocht de vernieuwde editie alvast lezen, en vond bijvoorbeeld dit artikel over de mooiste bibliotheek van New York geweldig.
Voor Jonge Jaren heb ik Michiel Romeyn geïnterviewd (binnenkort online). Ter voorbereiding keek ik TRECX, een relatief nieuwe serie van de Jiskefet-maker op Amazon Prime. Deze was in 2021 totaal aan me voorbijgegaan. Af en toe vroeg ik me af waar ik naar keek, maar er zitten echt hilarische en rake sketches tussen. Onder andere Arjan Ederveen en Jim Deddes (Joardy Show) spelen mee.
Ik merk dat ik steeds vaker een luisterboek in plaats van een podcast aanzet. Gewoon omdat er vaak zoveel meer moeite in een boek gestoken is. Momenteel luister ik naar de memoires van de New Yorkse restaurantmagnaat en provocateur Keith McNally.
In ‘Maybe you’re not actually trying’ beschrijft Cate Hall dat ze in haar werk zoveel daadkrachtiger is dan in haar privéleven, en hoe jammer dat is. Ik schrijf momenteel een boek over de band DI-RECT en las tijdens het vooronderzoek een oud interview met manager Tim van der Zalm waarin hij iets soortgelijks constateert:
In sommige opzichten doe ik dingen vaak beter voor anderen dan voor mijzelf. Ik kan tot in de puntjes verzorgd met een band op tour gaan. Met schema’s en planningen en het hele rataplan, maar als ik zelf een tripje naar Londen ga doen met een vriend kan ik nog net een ticket en hotel boeken. Daarvan denk ik soms “hé vriend, jij kan dit…”.
Over Tim gesproken, hij tipte me dit ver-sla-vend lekkere nummer van de Zuid-Koreaanse band HYUKOH:
Dank aan
voor het tippen van Cate Hall.🟢 Persoonlijke updates van deze maand:
Vorige week presenteerde ik voor het eerst Nooit Meer Slapen op NPO Radio 1. Ik sprak met genocide-overlevende en onderzoeker Alma Mustafić over hoe we mensenrechten op de eerste plaats kunnen leren zetten. Je kunt het gesprek hier terugluisteren.
Er staan weer nieuwe afleveringen van Jonge Jaren op Spotify! Luister naar de ideeën van Sef over creativiteit, de schrijftips van Aaf Brandt Corstius en de levenslessen van Adriaan van Dis.
Ik schrijf zoals gezegd een boek over DI-RECT en volgde de band afgelopen maand terwijl ze zich voorbereidden op hun drie concerten in De Kuip:
Altijd een plezier om te lezen!
Geweldig artikel weer. Dank!