De grootste voorspeller van de diepte van een vriendschap
Mijn 15 tips voor de maand mei, met een poëtisch museum, twee docu's, ASMR-kampeervideo, kippenvel van The Boss en een grootse oefening in empathie
De mensen die in de jaren negentig internetbrowsers bouwden, hebben van één ding spijt: dat ze geen betaalmethode integreerden. Daardoor werden advertenties het dominante online verdienmodel, met clickbait en uitholling van de regionale journalistiek als gevolg. De beste techanalist ter wereld, Ben Thompson, schrijft in een weergaloos stuk hoe een nieuwe generatie browsers dit probleem alsnog kan oplossen. Voor de nerds onder ons, ga er even voor zitten: The Agentic Web and Original Sin.
Op Netflix gezien: de documentaire over hoe Martha Stewart haar imperium opbouwde en de ‘bitch hunt’ die daarop volgde. In de interviews vond ik het indrukwekkend om te zien hoe kwetsbaarheid en zelfrespect zo hand in hand kunnen gaan.
Als je een boek leest over slimmer werken, komt het moeilijkste gedeelte pas daarna: het toepassen van de lessen. Het boek lezen is makkelijk; je werkwijze structureel veranderen is een tikkie ingewikkelder. Iedereen die wel eens zo’n businessboek heeft gelezen, herkent dit: even ben je superenthousiast en zeg je dat je alles anders gaat doen, maar na een paar weken verwatert het enthousiasme weer. In dit artikel leg ik stap voor stap uit hoe ik ChatGPT inzet om me te herinneren aan de lessen uit boeken.
Ik las Een kern van waarheid door Peter Buurman en vind dit dé roman voor het desinformatietijdperk. De hoofdpersoon is Pyotr, een jonge journalist die net gedumpt is. Hij doolt verloren door de stad en vindt bij thuiskomst een meteoriet in zijn kamer. Die is precies door het dakraam naar binnengekomen. De hele wereld was getuige van het vallende projectiel, maar niemand weet waar die terecht is gekomen. Een droomprimeur voor de journalist. Maar iets weerhoudt Pyotr van publicatie. Ik las het als een empathische zoektocht naar wat waarheid is, in een feitenvrije wereld vol complotten.
Belangwekkend citaat van de Japanse filmregisseur Hayao Miyazaki uit deze prachtige – gratis te bekijken – documentaire over zijn creatieve proces: “De belangrijkste dingen in het leven zijn altijd gedoe. Maar als het gedoe zou verdwijnen, wil je het weer terug.”
Voor De Correspondent schreef ik een artikel over hoe ik het taalmodel Claude steeds vaker inzet als gesprekspartner (gratis te lezen). De tool weet allerlei onbewuste gedachten en ideeën bij me naar boven te halen. Ik vertel hoe dat werkt, en wat deze toepassing op maatschappelijk vlak kan betekenen.
Ik lees nu al twee maanden in de klassieker Middlemarch van George Eliot (pseudoniem voor Mary Anne Evans, 1819-1880). De politieke discussies tussen landeigenaren skip ik, maar de twee liefdesverhaallijnen hebben me totaal gegrepen. Het is zelden dat ik me zo kan inleven in personages waar ik het verder totaal niet mee eens ben. Middlemarch lezen is een grootse oefening in empathie. Gratis te downloaden bij het Gutenberg Project.
MeiSocialVrij zit er bijna op. Meest gehoorde reactie van deelnemers? Het leven is na een weekje wennen zoveel leuker als je je niet afvraagt hoe je het kunt laten renderen in likes.
Ik kijk graag naar dit soort ASMR-kampeervlogs. Een Australiër rijdt met Jeep en hond de bergen in. Ik word zo rustig van dit soort niksige natuurvideo’s (behalve dan het stukje waarin hij films gaat kijken in de wildernis):
Woon je (in de buurt van) Amsterdam en wil je voor je kind een creatief partijtje organiseren? Dan kan ik de Geoliede Chaoten van harte aanbevelen. Zij organiseerden als kinderfeestje het bedenken van een toneelstuk, het verdelen van de rollen, om- en aankleding en na een paar repetities voeren de kinderen het voor alle ouders op. Alles in de buitenlucht. Mijn zesjarige en negenjarige vonden het fan-tas-tisch, en ik ook.
Ik was in Parijs en bezocht het Musée de la Chasse et de la Nature. De basiscollectie is een oude, morbide en esthetisch overweldigende verzameling jachttrofeeën. Maar de huidige conservatoren hebben allerlei kritische bespiegelingen, absurdisme en educatieve informatie toegevoegd. Zoals een portrettengalerij van dieren die je net als zeventiende-eeuwse notabelen recht in de ogen kijken, en zo door de kunstenaar gelijk aan de mens worden gesteld. Maar ook allerlei prachtige kabinetten met gedichten, kunst en films over de natuur. Echt een aanrader.
Ik ben fan van Nienke ’s Gravemade, de scherpste criticus van de manosfeer. Volgende week vrijdag interview ik haar tijdens Jonge Jaren Live. De andere gasten zijn Hedy d’ Ancona en Michiel Romeyn (er zijn nog een paar kaartjes!). Nienke is een soort samensmelting van hen, als absurdistische feminist:
Les die ik blijkbaar keer op keer moet leren, bijvoorbeeld als ik weer eens moeilijk gesprek heb uitgesteld: als je op de korte termijn een pijnlijk besluit vermijdt, betaal je daar op de lange termijn een dubbele rekening voor. Zo is denk ik de grootste voorspeller van de diepte van een vriendschap de wederzijdse bereidwilligheid om spanningen direct uit te spreken.
Besloten Whatsapp-groepen met daarin denkers, investeerders, politici, opiniemakers en directeuren zijn een nieuw onzichtbaar en invloedrijk netwerkfenomeen. Smullen van dit exposé door de geweldige mediajournalist Ben Smith: The group chats that changed America.
The Killers nodigden Bruce Springsteen uit voor een toegift. “Everyone gets a little nervous when the boss shows up for work”. Toch weer kippenvel:
🟢 Persoonlijke updates van deze maand:
Ik zoek een executive assistent (32-40 uur, remote). Zou jij graag met me willen samenwerken, of ken je iemand bij wie deze functie past? Bekijk hier de vacature. Solliciteren kan tot 9 juni en de functie start per 1 september.
Nieuw project! Ik zag de band DI-RECT voor het eerst spelen als zestienjarige op de Alphense jaarmarkt. Het punkbandje van weleer is uitgegroeid tot een rockensemble met blazers dat alle concertzalen totaal op de kop zet. En binnenkort spelen ze als laatste act ooit DRIE keer in de Kuip. Fotograaf Nathan Reinds maakt er een fotoboek van, en ik schrijf drie grote verhalen: over een kwart eeuw DI-RECT, wat er komt kijken bij een show in de Kuip (hint: sowieso 200 vrachtwagens) en hoe de shows gingen. Ze maken een waar totaalkunstwerk van de show waar 140.000 mensen op afkomen, ik kan niet wachten. Je kunt ons fotoboek vanaf vandaag pre-orderen.
Op 6 juni presenteer ik samen met Doortje Smithuijsen een nieuwe editie van Jonge Jaren Live. We interviewen Hedy d’Ancona, Michiel Romeyn en Nienke ‘s Gravemade over hun creatieve proces. Reserveer je ticket.
Speaking of Jonge Jaren: alle afleveringen die ik de afgelopen drie jaar voor Podimo maakte, komen nu ook wekelijks op Spotify te staan. Luister naar de gesprekken met sterrenchef Sergio Herman (samen tranen laten om culinaire herinneringen), acteerlegende Adelheid Roosen (van wie ik mijn handen op mijn lijf moest leggen) en Paul de Leeuw (die telkens ging staan tijdens het gesprek).
Alexander Klöpping en ik maken al 9 jaar de wekelijkse podcast POM en sindskort doen we dat weer op Spotify, YouTube én in jouw favoriete podcastspeler.
Oef, een hoop info in een keer! Maar wel heel tof alle tips/ Vooral de foto met Miyazaki trok mijn aandacht, ik vond de docu prachtig. De quote die je deelde, was precies van toepassing op iets wat ik vanmorgen nog dacht.
O wat een heerlijk filmpje van The Killers. Mijn hemel, had daar in het publiek willen staan zeg.